Ayurveda betekent ‘kennis van het leven’. Het is een Indisch holistisch healingsysteem (6000 jaar oud). Naast voeding, kruidenkennis en reinigingstechnieken neemt massage een zeer belangrijke plaats in.

Ayurveda gaat ervan uit dat gezondheid een harmonische balans is tussen lichaam, geest en omgeving. Ziekte ontstaat als één van deze uit balans is. Ayurveda gaat er ook van uit dat het beter is preventief te werken ipv. genezend.

Deze holistische massage helpt bij vermoeidheid, nervositeit, slapeloosheid, verminderde immuniteit… Maar ze heeft vooral een preventief karakter doordat :
– de ‘prana’ of ‘levensenergie’ wordt verhoogd
– de bloedcirculatie en het lymphestelsel worden gestimuleerd
– afvalstoffen, spanningen en blokkades worden verwijderd
– ze geeft lichamelijke en geestelijke ontspanning
– ze stimuleert de vitale organen
– ze bevordert een goede nachtrust
– ze verhoogt de weerstand
– er wordt gebruik gemaakt van passieve stretchtechnieken uit de yoga. Deze zijn zeer belangrijk voor de gewrichten. Bovendien helpen ze om het bewustzijn vanuit het hoofd / de geest (stress) terug naar het lichaam / het voelen (relaxatie) te brengen. Ze helpen ook om energieblokkades op te heffen.
– er wordt tegelijk met diepe ademhaling gewerkt

De massage duurt ongeveer 1 uur en wordt uitgevoerd met sesamolie (zeer goed voor de huid en heeft een verwarmend effect) in combinatie met Calamuspoeder. Het poeder van de Calamuswortel wordt in de Ayurveda al duizenden jaren gebruikt. Het stimuleert de bloedcirculatie, verwijdert dode huidcellen en maakt het mogelijk dieper te masseren.

ayurvedische_massage_2013